viernes, 4 de noviembre de 2011

SORTIDA A CAN COLL

  • Introducció a la Masia de Can Coll


Can Coll és una Masia senyorial del segle XV que actualment està restaurada i s’utilitza com a Centre d’Educació Ambiental. La Masia es troba situada concretament al Parc Natural de Collserola. Aquest és un parc situat enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona, entre dos rius (Llobregat i Besós), abasta 9 municipis i com a lloc emblemàtic trobem el turó del Tibidabo. Consta de 8.295’09 hectàrees d’ambients mediterranis que són aprofitats per les poblacions més propers com a pulmó, escola de la natura i lloc d’esbarjo.
    



Com deia abans, la Masia és del segle XV, actualment està restaurada i s’utilitza com  a Centre d’Educació Ambiental. L’any 1945 la Masia rebia un altre nom, “Manso Portell”, fins que finalment va ser adquirida pel senyor Coll i li atorgà el nom de “Can Coll”. La família Coll era una família molt influent de Cerdanyola. Ja cap a l’any 1987 la finca va passar a mans de la Corporació Metropolitana de Barcelona que la va restaurar i la convertir en el centre actual.

El terreny de la Masia consta de 200 hectàrees formades per bosc, conreus, la granja, la vinya i el fruiterar. La Masia ha anat creixent amb els pas dels anys incorporant noves dependències agrícoles i, fins i tot, l’any 1845 van arribar a construir una capella adjunta a la Residència. Els principals fils de sustentació de Can Coll era la vinya i la producció de vi.

Pel que fa al Centre d’Educació Ambiental Can Coll, és un centre que intenta que el nen conegui el seu entorn natural gràcies a la realització de diferents activitats que tracten temes concrets com la granja, el bosc, coneix com es vivia antigament a la Masia, la vegetació de la zona, la fauna...


Les instal·lacions del centre es formen per les diverses aules de treballs, el laboratori, la sala d’actes, sala de projeccions audiovisuals, l’observatori dels ocells, la maqueta del Parc i la capella on es fa una activitat relacionada amb que és el Parc de Collserola. Per últim, a la zona exterior de la Masia trobem un pati gran on poder gaudir de la natura mentre s’esmorza.






  • Experiència personal
  
Penso que va ser una sortida molt enriquidora perquè vam poder viure l’experiència des del punt de vista dels nens i perquè se’ns van oferir moltes metodologies per treballar amb nens el tema de l’entorn natural.




Com deia, ens vam poder posar en la pell dels nens i viure l’activitat des del seu punt de vista. Això em va permetre veure que era el que podia aportar aquestes activitats als nens. Les activitats no només servien perquè els nens coneguessin i interactuessin amb el medi natural, sinó que em vaig adonar que també dins d’aquestes es treballaven diferents capacitats i competències com l’expressió oral, l’expressió artística (amb la representació del conte), la capacitat de descobrir i tenir iniciativa, d’actuar de forma autònoma...en general, totes les activitats eren enriquidores i contribuïen al desenvolupament íntegre del nen.   



En segon lloc, els diferents educadors de Can Coll es van centrar en explicar-nos com es feien les activitats amb els nens i no com es farien amb nosaltres, és a dir, les metodologies emprades estaven únicament dirigides per als infants. Aquest és un aspecte d’agrair perquè ens aporta diferents activitats i formes de fer que podrem aprofitar i realitzar-les en un futur amb els nostres alumnes.





D’altra banda, dir que em vaig trobar amb molts aspectes positius com per exemple; que les activitats estan destinades a nens que van des de l’educació infantil a l’educació secundaria, és un centre obert a universitaris i mestres en actiu, és a dir, qualsevol que vulgui formar-se en apropar als nens al medi natural pot anar.

Per últim, destacar que va haver una qüestió que em va agradar i alhora em va sorprendre. Va ser el fet que els metres abans de fer la sortida han d’assistir a una reunió per preparar les activitats. Els mestres prèviament a la sortida hauran de formar-se i hauran de saber tot el que es farà a les activitats, les metodologies,...hi ha una preparació prèvia d’aquests.

En conclusió, no coneixia el Parc de Collserola en la seva totalitat però una vegada aprofundeixes, t’adones que el Parc i la Masia de Can Coll són uns recursos que donen molt de joc a l’hora de treballar la natura amb els nens. Té la sort de tenir a l’abast molts elements naturals que permeten treballar en profunditat la vegetació, la fauna i altres aspectes de la zona.








(La granja: En aquesta part de l'activitat se'ns mostrava com sortia el pollet de l'ou i com anaven creixent). L'alternativa a l'activitat de fer farina.  









(Activitat del blat: havíem de fer farina fent servir blat per després donar de menjar a la somera)

  

  • Algunes pàgines consultades i d’interès:


    http://www.parcnaturalcollserola.cat/

    És un vídeo interessant perquè mostra el que passa a la nit al Parc de Collserola: quins animal hi ha els sons que fan...?: http://www.youtube.com/watch?v=2XoeNMNxrr4   

    Aquest vídeo mostra una de les activitats que haurien d’haver fet nosaltres. No va se possible per la pluja però s’anava a fer igual que l’han fet aquests nens:
            















    No hay comentarios:

    Publicar un comentario