sábado, 12 de noviembre de 2011

EDUCACIÓ PER A LA SOSTENIBILITAT (CONFERÈNCIA)

La principal temàtica d’aquesta conferència va ser l’educació per a la sostenibilitat. En aquesta es van tractar temes com: quin tipus de ciutadà volem educar a les escoles bressol i sobretot a quin preu fem les coses, és a dir, tota acció nostra hem de saber que té unes conseqüències sobre el nostre planeta.

El projecte que se’ns presentava volia aconseguir educar a nens en valors relacionats amb el medi ambient, per tant, conscienciar als nens a favor de la sostenibilitat. Aquest és un assumpte complicat perquè com sempre apareix el tema de la manca de recursos. He de dir que tot i que no hi ha suficients recursos per treballar la qüestió de la sostenibilitat, els valors ambientals,...els mestres han de tenir la suficient capacitat de ser creatius i intentar treballar amb els recursos dels que disposin i que tinguin més a l’abast. És molt fàcil dir “no tinc recursos” i no treballar la sostenibilitat però un docent ha de disposar de les estratègies necessàries per treballar-ho com sigui. En primer lloc hauria de començar per formar-se en aquests assumptes i ja després hauria de millorar els espais de comunicació (interacció), crear espais de recerca i, per últim, fomentar el joc exploratori.

En definitiva, penso que l’objectiu principal d’aquest projecte és donar als nens, ja des de ben petits, un pensament socio-crític i uns valors que els permetin pensar en que un món millor és possible. Els nens han de millorar com a persones socials i han d’intentar construir un món millor on tothom sigui igual (tolerància, respecte, cooperació...), es fomenti el respecte cap als ésser vius, es controli l’explotació de recursos i es conscienciï a la gent de la importància de reutilitzar i reciclar, entre altres aspectes.

Per anar concluint, a continuació mostraré quina és la meva visió sobre aquests tema i per fer-ho de forma més explícita i més entenedora he decidit seleccionar dos vídeos. El primer, és un vídeo excel·lent que mostra el nostre compromís amb el món. En aquest es poden veure les conseqüències que estan donant els nostres actes. És un vídeo que es centra en de donar força i importància al fet d’educar en valors ambientals, per tal, de preservar el planeta que habitem.


El segon vídeo, és una animació destinada als nens. En aquest es mostra alguns consells que ens poden ajudar a millorar i salvar la nostra vida i la del nostre planeta. es podria utilitzar com a recurs per conscienciar als més petits.  
http://www.youtube.com/watch?v=WyO1driLF-8




Per últim, esmentar l’impacte que m’ha suposat el fet de veure l’UAB després de la Festa Major. És escandalós i decebedor com m’he pogut trobar la Facultat on estudio i el camí que he hagut de fer fins a l’auditori. És un fet intolerable que el paisatge habitual de netedat i jardins verds hagi quedat pertorbat per l’acció de l’home de forma tan radical.



En tot cas, aquest és un fet que en petita o gran mesura els actuals i futurs docents (amb la col·laboració família) hauríem d’intentar evitar per tots els medis. Està en les nostres mans educar noves generacions de nens que siguin respectuosos amb els altres i amb el planeta que habitem. La clau està en tot l’esmentat amb anterioritat, en fomentar l’educació en valors ambientals, sigui com sigui.



ALGUNES PÀGINES D’INTERÈS:

·         És un vídeo extret de la TV per pares que parla sobre els valors i l’educació en valors general:

·         És un vídeo que mostra les conseqüències de la festa major de l’UAB.

·    Parla sobre la consciència ecològica

·         Aquest és un vídeo que denuncia l’escalfament global. És una forma impactant de dir que ens estem carregant el món en el que vivim i que ni tant sols els animals que l’habiten volen viure en ell.   
  



No hay comentarios:

Publicar un comentario